0 1 2 3
search icon

Carbonara

Tjestenina carbonara je jedno od najpoznatijih jela na svijetu. Potječe iz Italije i sadrži svega nekoliko sastojaka. No, koliko djeluje jednostavno, bitno je da pravilno umiješate jaja kako bi izbjegli da se ona pretvore u kajganu.

2
srednje zahtjevno
15 minuta
Ispiši

Sastojci

  • 250 g špageta
  • sol za kuhanje špageta
  • maslinovo ulje (dvije žlice)
  • 25 g Baranjske slanine Belje
  • 2 jaja L veličine
  • 50 g parmezana
  • crni papar

Priprema

  1. Špagete kuhajte u posoljenoj vodi tako da vam budu al dente (slijedite uputstva s vrećice).
  2. Za to vrijeme u dubljoj tavi na malo maslinovog ulja stavite pržiti slaninu. Pržite je par minuta uz okretanje.
  3. Popaprite slaninu pa dodajte ocijeđene špagete, promiješajte i maknite s vatre.
  4. Jaja umutite vilicom i dodajte im naribani parmezan. Smjesu s jajima postepeno dolijevajte u špagete uz miješanje.
  5. Kada ste sve promiješali vaša carbonara je gotova.
  6. Poslužite odmah uz naribani parmezan.