0 1 2 3 4 5
search icon

Donut krafne

Karneval ne možemo zamisliti bez ukusnih krafni. Ukoliko im dodate glazuru od javorovog sirupa i čips od pržene slanine dobit ćete novi twist s neodoljivom pjenastim tijestom.

3-4
srednje zahtjevno
40 + 180 minuta
Ispiši

Sastojci

Tijesto

  • 180 ml mlake vode
  • 50 g šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • 3 jaja L veličine
  • 510 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice naribane korice limuna

Glazura

  • 200 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice javorovog sirupa

Additional

  • 200 g Baranjske slanine Belje

Priprema

  1. U posudu stavite suhi kvasac, šećer, mlaku vodu te malo brašna. Pokrijte i pustite da se kvasac aktivira, oko 10 minuta.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite uzdigli kvasac pa dodajte razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto ili običnim mikserom.
  3. Smjesi dodajte ekstrakt vanilije i naribanu koricu limuna, dodajte brašno i sol. Mikserom s nastavkom za tijesto ili kuhačom krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže dodajte četvrtinu maslaca, kada se maslac povezao dodajte drugi dio i tako dok se sav maslac ne poveže s tijestom.
  4. Mijesite najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude te biti mekano i sjajno.
  5. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na toplom mjestu da se udvostruči, oko 1 do 2 sata.
  6. Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću čaše ili rezača promjera 6 -8 cm utisnite krug, te pomoću manjeg kruga promjera oko 2-3 cm utisnite krug u sredini. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte.

Priprema

  1. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.
  2. Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Kada vam je ulje spremno za prženje smanjite vatru na laganu.
  3. Stavljajte na ulje gornju stranu kako bi vam krafne s obje strane jednako narasle.
  4. Poklopite lonac samo dok pržite prvu stranu. Lagano odignite krafnu s ulja. Ukoliko je poprimila rumenu boju okrenite je na drugu stranu, ali ne poklapajte lonac.
  5. Pržite dok ne porumene s obje strane, oko 2 minute.
  6. Krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak.

Glazura

  1. U posudi pomiješajte šećer u prahu i javorov sirup. Jednu stranu krafni umočite u glazuru te ostavite na rešetki da se višak ocijedi.
  2. Na tavi prepržite slaninu. Preprženu slaninu stavite na papir za pečenje kako bi se ocijedio višak masnoće.
  3. Slaninu izmrvite prstima te pospite po glazuri.

Tip: You can replace the maple syrup with honey or milk to make a different glaze.