0 1 2 3 4 5
search icon

Galette

Galette su pite od prhkog tijesta s raznim nadjevima. Mogu biti slatke ili slane. Jednostavnije su od klasičnih pita zbog toga što se rubovi samo preklope te se dobije oblik „jastučića“ kako nadjev ne bi iscurio. Ovako rustikalne, galette su idealne za sve prigode.

4
srednje zahtjevno
40 minuta + 30 minuta hlađenja tijesta
Ispiši

Sastojci za galettu sa slaninom i tikvicama

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca, hladan
  • 2 jaja L veličine (jedno za tijesto, jedno za nadjev)
  • 80 ml hladne vode
  • 1 tikvica
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar
  • pola srednje tikvice
  • 50 g Baranjske slanine Belje
  • 50 g mozzarelle

Dodatno

  • Jaje za premazivanje

Priprema

  1. Maslac iskidajte na tanke komade, neka vam bude hladan. Dodajte ga brašnu pa ga rukama utrljajte dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte žličicu soli, razmućeno jaje te hladnu vodu pa kratko zamijesite tijesto. Dovoljno je da se sve poveže.
  2. Tijesto omotajte prozirnom folijom te spremite u hladnjak na pola sata.
  3. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje.
  4. Na radnu podlogu stavite papir za pečenje te ga malo pobrašnite. Izvadite ohlađeno tijesto pa ga razvaljajte u krug (ne mora biti idealan) debljine 3 milimetra.
  5. Vrhnje i jaje pomiješajte te posolite i popaprite. Premažite unutrašnjost galette ostavljajući minimalno 2 cm od ruba praznim, taj rub ćete preklopiti.
  6. Posložite tikvicu koje ste prethodno oprali i izrezali na ploške debljine 5 milimetara.
  7. Natrgajte mozzarellu, stavite šnite slanine pa preklopite rubove.
  8. Premažite razmućenim jajem te s papirom za pečenje prebacite na pripremljen lim. Pecite 30-ak minuta, odnosno dok vam galetta lijepo ne porumeni.

Sastojci za galettu s kulenovom sekom

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca, hladan
  • 1 jaje L veličine
  • 80 ml hladne vode
  • 4 žlice šalše od rajčica
  • 50 g mekog sira
  • 50 g Kulenove seke Belje

Dodatno

  • Jaje za premazivanje

Priprema

  1. Maslac iskidajte na tanke komade, neka vam bude hladan. Dodajte ga brašnu pa ga rukama utrljajte dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Sada dodajte žličicu soli, razmućeno jaje te hladnu vodu pa kratko zamijesite tijesto. Dovoljno je da se sve poveže.
  2. Tijesto omotajte prozirnom folijom te spremite u hladnjak na pola sata.
  3. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje.
  4. Na radnu podlogu stavite papir za pečenje te ga malo pobrašnite. Izvadite ohlađeno tijesto pa ga razvaljajte u krug (ne mora biti idealan) debljine 3 milimetra.
  5. Tijesto potom premažite šalšom pazeći da ostavljate po 2 cm od ruba praznim kako bi poslije rubove mogli presavinuti.
  6. Na šalšu postavite kulenovu seku te natrgani ili naribani sir.
  7. Preklopite rubove, premažite jajem te s papirom za pečenje prebacite na pripremljen lim.
  8. Pecite 30-ak minuta, odnosno dok vam galetta lijepo ne porumeni.
  9. Poslužite odmah.