0 1 2 3
search icon

Tjestenina u finom umaku

4
srednje zahtjevno
30 minuta
Ispiši

Sastojci

  • 400 g špageta ili tjestenine po želji
  • 1 glavica luka
  • 100 g Baranjske slanine Belje, narezane na šnite
  • 70 g Kulenove seke Belje, narezane na šnite
  • 500 g šampinjona
  • sol, papar
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica senfa
  • 1 žličica mediteranske mješavine začina
  • svježi peršin, po želji
  • ribani tvrdi sir, za posipanje

Priprema

  1. Tjesteninu skuhajte po uputstvima s vrećice.
  2. Gljive očistite te narežite na ploške.
  3. U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri kratko prepržite slaninu i kulenovu seku. Izvadite van i stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. U istu tavu na malo maslinovog ulja dodajte prethodno usitnjen luk. Pirjajte ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 5 minuta.
  4. Dodajte usitnjene šampinjone te nastavite pirjati oko 10 minuta, odnosno dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispuste tekućinu.
  5. Sada sve podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari, nekoliko minuta.
  6. Začinite sa soli i paprom pa dodajte vrhnje za kuhanje, slaninu i kulenovu seku te senf.
  7. Dodajte kuhanu tjesteninu te poslužite odmah.
  8. Po želji pospite s peršinom i s malo ribanog tvrdog sira.